abonnementen en losse nummers overzicht inhoud selectie teksten uit NZ
redactie

Mission Statement
Nieuwzuid was een driemaandelijks tijdschrift voor cultuurkritiek en amusement. Het onderwierp, nummer na nummer, courante discoursen in de literatuur en de cultuur maar ook daarbuiten aan kritische analyses. Het vroeg zich af of wat vanzelfsprekend lijkt te zijn, dat ook echt is. (En natuurlijk is het dat niet.) Nieuwzuid legde zich daarom vooral toe op het genre van het essay, in de ruimste zin van dat woord.

HHet blad was ook een Diogenes/Sloterdijk-believer: een niets en niemand ontziende lach is niet zelden de beste kritiek.
Trefwoorden: discoursanalyse, Porsche Cayenne, deconstructie, wellness, cultural studies, Femmes d’Ajourd’hui, essentialisme (anti-*).

De ondertitel van Nieuwzuid luidde, niet zonder ironie, 'Discursieve machine voor cultuurkritiek en amusement'. Dit geeft te verstaan dat Nieuwzuid geïnteresseerd was in het onderzoeken van bestaande concepten en hun gangbare invulling (zie het ABC van de cultuur)

 

Klik op de covers om de inhoud te bekijken

Jg 2, Nr 7 Jg 2, Nr 6
Jg 1, Nr 4 Jg 1, Nr 3 Jg 1, Nr 2
Nummer1
 

 


 
Eind 2008 hield Nieuwzuid op te bestaan: het blad fusioneerde toen met yang.

De geest van Nieuwzuid leeft echter verder in het tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement nY.Freespace Nieuwzuid was een uitgave van vzw Kraftwerk (Leuven). Het tijdschrift verscheen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Reageren op de inhoud van de NZ website kan via de redactie van nY.

 

 


  Webontwerp S.R. @ Maerlantcentrum 2002-2008